Sollicitatiegesprek tips
Een sollicitatiegesprek is dé kans om jezelf van je beste kant te laten zien en een goede indruk achter te laten. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent? Voorbereiding is belangrijk om met zelfvertrouwen het gesprek in te gaan en te laten zien dat jij de perfecte match bent. Wij geven je tips zodat je alles uit het gesprek kan halen.
Onze tips op een rijtje
- Check van te voren wat voor soort gesprek het is (telefonisch, op locatie, online)
- Zoek informatie op over het bedrijf
- Lees de vacature goed door
- Bereid je eigen verhaal goed voor
- Ontdek waar je goed in bent
- Kies je kleding zorgvuldig
- Bereid je voor op (lastige) vragen
- Bereid de vragen voor die je kan stellen
- Bepaal hoeveel je wil verdienen
Sollicitatietips
Sollicitatiegesprekken kunnen op verschillende manieren plaatsvinden: telefonisch, online of op locatie. Elk type vraagt om een andere voorbereiding. Bij Hamilton Bright werken we als volgt: we bellen je eerst op als we denken dat er een match is. Klikt het aan beide kanten? Dan plannen we een Teams-gesprek. Voelt dat goed? Dan gaan we een stap verder met een fysieke ontmoeting waarin je je toekomstige manager leert kennen!
Het doel? Ontdekken of we bij elkaar passen. En om je daarbij te helpen, hebben we een paar praktische tips op een rij gezet:
Kies een rustige plek zonder storende geluiden.
Test je apparatuur (zoals je camera, microfoon of internet) ruim op tijd.
Zorg voor een professionele uitstraling – van je kleding tot je omgeving.
Houd je CV en aantekeningen bij de hand, zodat je soepel kunt inspelen op vragen.
Maak een zelfverzekerde indruk met oogcontact, een stevige handdruk en een open houding.
2. Lees je in het bedrijf
Bij Hamilton Bright ga je aan de slag voor grote, mooie merken. Het is belangrijk om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in dat merk en weet waar de organisatie voor staat. Stel, je gaat aan de slag voor Unilever: weet dan ook wie Unilever is en wat zij doen. Maar omdat je onder de vleugels van Hamilton Bright komt te werken, vinden we het ook erg belangrijk dat je een beeld hebt van wat wij doen en waarom je onderdeel van onze familie wilt zijn!
Don’ts:
Niet voorbereid zijn en algemene antwoorden geven die geen specifieke kennis laten zien.
Negatieve informatie over het bedrijf benoemen zonder dat het relevant is voor het gesprek.
2. Lees de vacature door
De vacaturetekst is je sleutel tot een goed gesprek. Hierin staat precies wat wij zoeken. Door deze goed door te nemen, weet je welke kwaliteiten en vaardigheden belangrijk zijn. Noteer je vragen en denk alvast na over hoe jouw ervaring aansluit bij de functie. Gebruik dit als basis voor een waardevolle, inhoudelijke dialoog.
Don’ts:
Aannames maken over de functie zonder deze te checken.
3. Blijf jezelf
Benader het sollicitatiegesprek als een kennismaking. Het is niet alleen een kans voor het bedrijf om jou te leren kennen, maar ook voor jou om te ontdekken of dit de juiste plek voor je is. Blijf jezelf, stel vragen en wees open over je motivatie. Een goede match werkt namelijk twee kanten op!
4. Ontdek waar je goed in bent
Het helpt om vooraf goed na te denken over jouw sterke punten en hoe die aansluiten bij de functie. Vind je dit lastig? Vraag feedback aan vrienden, familie of collega’s. Maak een lijstje van 3-5 sterke punten en ondersteun deze met concrete voorbeelden. Denk ook na over je verbeterpunten en hoe je daaraan werkt.
Don’ts:
Overdrijven of eigenschappen noemen die niet bij jou passen;
Geen voorbeelden hebben om je sterke punten te onderbouwen.
5. Kleed je passend
Kleed je passend bij de bedrijfscultuur. Bij HB hanteren we een casual chique stijl: een nette combinatie van bijvoorbeeld een spijkerbroek met een blouse of trui. Sneakers zijn prima, zolang je outfit verzorgd en professioneel oogt. Vermijd kleding met gaten of te korte items. Laat je kledingkeuze zien dat je de sfeer van het bedrijf begrijpt en dat je moeite hebt gedaan voor een goede eerste indruk!
6. Bereid je voor op (lastige) vragen
Lastige vragen kunnen je overvallen als je hier niet op voorbereid bent. De meest voorkomende vragen die worden gesteld hebben we voor je op een rijtje gezet met voorbereidingstips.
1. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Tip: Blijf positief, ook al heb je minder fijne ervaringen gehad. Richt je antwoord op groei, nieuwe uitdagingen of een volgende stap.
2. Wat spreekt jou aan in deze functie?
Tip: Leg uit hoe de functie past bij jouw ervaring en ambities. Maak duidelijk waarom deze rol jou motiveert.
3. Hoe zie jij de toekomst voor je en heb je nog doelen die je wil behalen op werkgebied?
Tip: Denk na over wat je op lange termijn wilt bereiken en hoe dat aansluit bij ons bedrijf. Laat zien dat je ambitieus én realistisch bent.
4. Wat neem je mee naar deze functie/organisatie?
Tip: Zorg voor een overtuigend antwoord waarin je jouw unieke kwaliteiten, ervaring en motivatie benadrukt.
7. Bereid de vragen voor die je kan stellen
Het is belangrijk dat je in het sollicitatiegesprek ook vragen stelt. Hieronder hebben we een aantal vragen voor je neergezet die helpen om interesse te tonen en die een beter beeld geven van het bedrijf.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor deze functie?
Hoe ziet een typische werkdag eruit?
Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?
Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?
Wat zijn de volgende stappen na het sollicitatiegesprek?
Welke verantwoordelijkheden krijg ik?
Wat hebben de mensen voor mij goed gedaan in deze rol?
Zijn er opleidingsmogelijkheden?
Wat zijn de toekomstplannen van jullie bedrijf?
Hoe gaan de collega’s hier met elkaar om?
Solliciteren bij Hamilton Bright
Bij Hamilton Bright staat jouw persoonlijke groei centraal. Onze gesprekken zijn energiek en gericht op het ontdekken van jouw kwaliteiten. Wij vinden het belangrijk dat het gesprek tussen beide partijen als fijn wordt ervaren. Wil je weten hoe het sollicitatieproces precies verloopt? Bekijk dan de sollicitatieprocedure bij Hamilton Bright pagina.
Veelgestelde vragen over sollicitatiegesprekken
-
Meestal 45 tot 75 minuten. Dit is afhankelijk van de functie.
-
Je hoeft bij HB geen documenten en papieren mee te nemen. Wij vinden een goed humeur en leuke vragen om te stellen veel belangrijker!
-
We streven erna om je zo snel mogelijk een reactie te geven na je gesprek. Dit duurt tot maximaal 3 werkdagen. Is het langer? Dan laten we dit in het gesprek aan jou weten.